Nyheter

Trygg prissättning

Trygg prissättning

TRYGG PRISSÄTTNING

Genom ett nytt verktyg, tjänsten Bopriskoll, som lanseras av Mäklarsamfundet inom kort. I form av en nättjänst med avsikt att ge ökad konsumentnytta.

Prissättningen på bostadsmarknaden är ett av de område som väcker flest frågor bland konsumenter.

Mäklarsamfundets BoPriskoll avser vara en oberoende prisupplysning som ger ett tydligt underlag till en bostads utgångspris och en indikation på möjligt slutpris. Detta ska ske genom relevanta jämförelseobjekt i form av tidigare försäljningar i området. Ett enigt branschråd har gett Mäklarsamfundet stöd i den fortsatta utvecklingen och lanseringen av prisupplysningsverktyget.

Tjänsten tillgängliggörs för fastighetsmäklare och konsument inom kort.

Intensiva budgivningar, snabb prisutveckling och en efterfrågan som vida överstiger utbudet har gjort lockprisproblematiken till ett återkommande fenomen på bostadsmarknaden de senaste åren. Detta trots att forskningen visar att systematiskt lågt satta utgångspriser inte leder till högre slutpriser. Pris i marknadsföring har länge toppat anmälningsstatistiken till den statliga tillsynsmyndigheten Fastighetsmäklarinspektionen (FMI). För att bemöta problematiken och samtidigt ge svenska bostadskonsumenter annan viktig information för sin bostadsaffär, som till exempel föreningens skuld per kvadratmeter, tar nu Mäklarsamfundet fram tjänsten BoPriskoll.