Nyheter

Jólablót (Jul)

Jólablót (Jul)

Midvinterblot (julofferfest)

Vi närmar oss med stormsteg vintertidens (mörkertidens) viktigaste högtid Jul, vilken hölls vid vintersolståndet i slutet på december.
 
Jul (fornnordiska jol) är benämningen på den nordiska förkristna midvinterfesten julblot. Firande dyrkan av årets mörkaste tid till ära av återuppvaknandet av naturen och ljusets återvändande. Julens specielle gud är Jólner, ett av Odens många namn.

Av denna grund vill vi på Arvhag Jurist & Fastighetsbyrå hälsa och önska nuvarande och kommande kunder såväl som vänner och bekanta en ljus frid i kära vänners och släktingars lag.

Nationaldag

Nationaldag

Norges nationaldag i Corona tider

Varför nationaldag den 17 maj?
År 1814 sluts en fred i den tyska staden Kiel mellan Danmark och Sverige. Anledning till detta var att Danmark hade ställt sig på Frankrikes sida i Napoleonkrigen. Frankrike och dess allierade förlorande kriget och som förlorande part tvingades Danmark avträda Norge till Sverige.

Den omständigheten att Danmark tvingades avträda Norge till Sverige väckte stor vrede i Norge. Den dåvarande danske ståthållaren Kristian Fredrik förklarade Norge självständigt och utropade sig till kung. En för dåtiden radikal demokratisk författning, grundlov, undertecknades i Eidsvoll av en konstituerande församling 17 maj 1814.

Glädjen i Norge av självständighets förklaringen blev dock kortvarig. Den svenska armén under ledning av Jean-Baptiste Bernadotte tågade in i södra Norge under sommaren och tvingade norrmännen till underkastelse. Kristian Fredrik avsade sig tronen och lämnade landet.

Oavhängighetsförklaringen, revolutionen, visade sig dock inte vara förgäves då Norge kunde behålla Eidsvoll-författningen. Norge fick en stor grad av självständighet i den personalunion som skapades med Sverige.

Glad Påsk

Glad Påsk

Glad Påsk!

Vi på Arvhag jurist & fastighetsbyrå vill önska våra nuvarande och kommande kunder samt kollegor en riktig härlig påsk.

Vill önska alla en Corona fri Påsk och att första vaccinsprutan är inom närtid

Med vänliga påskhälsningar

Roy - Lennart
Jurist & fastighetsmäklare