Nyheter

Hemnet förändrar spelet för bostadssäljare

Hemnet förändrar spelet för bostadssäljare

Förlänger betalningstiden (fristen) till sex månader

En lättnad för bostadssäljare över hela landet: Hemnet, Sveriges största bostadsplattform, meddelar nu att möjligheten att skjuta upp betalningen för bostadsannonser förlängs från fyra till sex månader. Beskedet gäller alla annonser som publicerats efter den 8 april och väntas få stor betydelse för säljare som vill slippa ännu en ekonomisk stress under försäljningsprocessen.

Det var i oktober 2023 som Hemnet först lanserade alternativet att skjuta på annonsbetalningen – en efterfrågad förändring som snabbt blev populär. Istället för att betala direkt vid annonseringen kan säljare nu vänta ända tills annonsen avpubliceras från sajten eller tills sex månader har gått.

– Vi ser att möjligheten att betala senare har landat väldigt väl hos bostadssäljare, säger Sandra Vedin, projektledare på Hemnet. – Det är ganska naturligt att man vill samla så många kostnader som möjligt tills efter bostaden blivit såld.

Förlängningen från fyra till sex månader är ett steg för att ytterligare anpassa tjänsten till de verkliga behoven hos bostadssäljarna. Målet är tydligt: att göra bostadsresan både enklare och tryggare – oavsett hur lång tid försäljningen tar.

Viktigt att veta: Ändringen gäller endast nya annonser publicerade efter 8 april. För annonser som skapats före detta datum gäller fortfarande den tidigare tidsgränsen på fyra månader. Dessutom: om annonsen tas ner innan sex månader har gått, skickas fakturan ut direkt.

Med dagens pressade bostadsmarknad och ökade försäljningsperioder kommer Hemnets drag sannolikt som en välkommen nyhet för många – och kan mycket väl påverka hur bostäder annonseras och säljs under resten av året.

Tappar köparna tron!

Tappar köparna tron!

Boprisoptimismen rasar till lägsta nivån på ett år

Mars månad bjöd på ett rejält trendbrott på bostadsmarknaden – optimismen bland köparna faller brant, enligt Hemnets senaste Köparbarometer. Efter månader av stigande förväntningar har nu vinden vänt. Andelen som tror på stigande bostadspriser har minskat från 44 till 40 procent – den lägsta nivån på ett helt år.

Samtidigt ökar skepsisen: andelen som tror på sjunkande priser har hoppat upp fyra procentenheter, från 13 till 17 procent. Nettoresultatet för barometern landar därmed på +24 procentenheter – en markant nedgång från föregående månads +31.

– “De lägre prisförväntningarna beror sannolikt delvis på en ökad osäkerhet kring inflation och ränta,” säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet. “Geopolitisk oro kan också spela in, men det är främst ränteläget som styr.”

Sedan toppnoteringen i december – då hela 54 procent av köparna trodde på stigande priser – har optimismen alltså sjunkit med hela 14 procentenheter.

🔍 Så här tror köparna i mars:
Stigande priser: 40,4 % (↓ från 44,0 %)

Sjunkande priser: 16,9 % (↑ från 12,9 %)

Oförändrade priser: 42,7 % (nästan oförändrat)

Trots nedgången är det fortfarande mer än dubbelt så många som tror på stigande priser än på sjunkande. Frågan är nu: är detta början på en vändpunkt – eller bara en tillfällig dipp i optimismen?

Rekommendationer och sålda objekt.

Rekommendationer och sålda objekt.

Några av våra sålda och rekommendationer

Nu ser Du även några av våra sålda objekt och rekommendationer under https://www.hittamaklare.se/roy.winqvist

Lånelöftet förbryllar

Lånelöftet förbryllar

Miljontals svenskar missförstår bankens besked

Vad innebär egentligen ett lånelöfte?
Det är en fråga som förvånansvärt många svenskar inte kan besvara korrekt, trots att majoriteten tror sig ha koll. En ny undersökning från SBAB avslöjar nu en oroande kunskapslucka som kan få stora konsekvenser för bostadsköpare runtom i landet.

Nästan fyra av tio svenskar vet inte vad ett lånelöfte faktiskt innebär – trots att hela 84 procent uppger att de tror sig veta. Men när de ställdes inför tre tydliga alternativ var det bara knappt 70 procent som lyckades pricka det rätta svaret: att ett lånelöfte är ett preliminärt besked från banken om hur mycket man kan låna, baserat på ens ekonomiska förutsättningar.

Det är bekymmersamt påpekas från SBAB. "Om man går in i en bostadsaffär med felaktiga förväntningar på vad ett lånelöfte innebär, kan det sluta med både förlorade budgivningar och onödig stress."

Många som svarade fel trodde att ett lånelöfte är ett slutgiltigt beslut om att ett bostadslån kommer beviljas – antingen för en specifik bostad eller inom ett fast belopp. En farlig missuppfattning, särskilt i en het bostadsmarknad där snabba beslut krävs.

Bankerna själva menar att mer information behövs – och kanske är det dags att se över hur begreppet kommuniceras till allmänheten. För vad händer när förväntningarna inte möter verkligheten i livets kanske största affär?