Nyheter

Är det något problem med lockpris?

Är ett statistiskt jämförelsevärde lösningen?

Sveriges radio P4 har tidigare i flera omgångar tagit upp problematiken kring lockpriser i mäklarbranschen. Nu i det senaste finns färska siffror från bostadssajten Booli som konstaterar att även om problemet med lockpriser har minskat så ökar slutpriserna i snitt med över 15 procent efter en budgivning.

Ett av flera problem är att mäklarna ofta inte ser något annat val än att lägga sig i nederkant av sin värdering eftersom de annars riskerar att förlora spekulanter till andra liknande objekt i området med betydligt lägre utgångspris. Det arbetats på att försöka hitta en lösning som majoriteten av Sveriges fastighetsmäklare kan komma överens om.

Fastighetsmäklarförbundet FMF driver sedan en tid tjänsten -Statistiskt jämförelsevärde- tillsammans med värderingsföretagen Värderingsdata och Valueguard. Avsikten med denna tjänst är att uppgifter om försäljningar i samma område jämförs, detta för att en spekulant ska ges en realistisk uppfattning av den aktuella bostadens värde.