Nyheter

Bostadsmarknaden och Coronaviruset

Bostadsmarknaden och Coronaviruset

Coronaviruset

Covid-19 heter viruset som härjar. Viruset kan komma påverka många och slå hårt mot världsekonomin, i längden även bostadsmarknaden.

Just nu råder avvaktan, men några i branschen har uttalat sig i frågan. Vad kan vi förvänta oss en omedelbar kris eller bör vi hålla oss lugna?

VD på Mäklarsamfundet, Björn Wellhagen, säger att det inte finns någon anledning till oro än. Det är för tillfället alldeles för tidigt att spekulera men, på kort sikt bedömer han att vi inte kommer att se någon påverkan på bostadsmarknaden. Självklart kan det komma att få effekt på visningar genom ökad försiktighet från såväl mäklare som spekulanter.

Staffan Tell på HEMNET uttalade sig i det egna nyhetsbrevet förra veckan. Av erfarenhet från tidigare oroligheter exempelvis Lehman-kraschen 2008 och Euro-krisen 2011 ledde till sjunkande bostadspriser, samtidigt är för tidigt att säga om oron för corona-viruset kommer att orsaka en prisnedgång på bostadsmarknaden. I det fall du köper och säljer på samma marknad så har prisutvecklingen en mer begränsad betydelse. Idag är det betydligt fler som säljer innan de köper, då kan en prisnedgång till och med vara fördelaktig.

Den som följer bostadsmarknaden kan sitta ned i båten för tillfället…….